Kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen raken meer steeds meer in trek en dat is niet voor niets: zonnepanelen zijn een duurzame energievoorziening waarmee u bovendien flink wat geld op uw energierekening kunt besparen! Maar wat zijn nu precies de kosten van zonnepanelen?

Waar hangen de kosten mee samen?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft (en dus hoeveel geld u kwijt bent) hangt af van verschillende factoren:

  • Wat is uw energieverbruik?
  • Hoeveel van uw stroomverbruik wilt u zelf opwekken met zonnepanelen?
  • Is uw dak zuidelijk georiënteerd of niet?

Wat is uw energieverbruik?

Hoeveel energie u verbruikt, hangt onder meer af van uw gezinsgrootte. Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 3500 kWh aan stroom volgens Nibud. Om deze hoeveelheid stroom op te wekken, heeft u zonnepanelen nodig die in totaal circa 4120 Wattpiek opleveren. Gemiddeld brengen zonnepanelen in Nederland namelijk zo’n 0,85 kWh per Wattpiek op. Dit kan per regio verschillen: vooral in de kustregio’s leveren zonnepanelen doorgaans meer op. Per zonnepaneel kunt u rekenen op 250 Wattpiek. Dit houdt dus in dat u voor een gemiddeld gezin op zo’n 16 zonnepanelen moet rekenen.

Hoeveel stroom wilt u zelf opwekken met zonnepanelen?

Bekijk uw energienota van de afgelopen jaren om te bepalen hoeveel energie u ongeveer verbruikt. Het is ook verstandig om na te denken hoeveel stroom u zelf wilt opwekken met zonnepanelen. Het is namelijk een flinke investering om al uw verbruik zelf op te wekken; daarom wordt vaak gekozen voor circa 50% van het totale stroomverbruik.

Wat is uw dak oriëntatie?

Een andere bepalende factor voor de hoeveelheid (en dus de kosten) zonnepanelen, is uw dak oriëntatie. Indien uw dak zuidelijk georiënteerd is, levert dat u de meeste stroom op. Daar staat de zon immers het langste op.

De kosten van zonnepanelen voor een gemiddeld gezin

Voor een gemiddeld gezin kost een zonnestroominstallatie met 16 panelen tussen de €4.000 en €7.000. Dit is exclusief installatiekosten, die rond de €1600 zullen liggen.

Tips bij de aanschaf van zonnepanelen:

  • Vraag de betaalde BTW over de panelen terug: zo kunt u wel honderden euro’s terugkrijgen!
  • Kijk of er een collectieve inkoopactie is waarbij u kunt aansluiten. Zo betaalt u minder.
  • Wellicht kunt u via uw energieleverancier zonnepanelen kopen of lenen. Dit is bijvoorbeeld bij GreenChoice het geval.
  • Financier de kosten van uw zonnepanelen met een uitbreiding van uw hypotheek. Dan is de rente namelijk fiscaal aftrekbaar.
  • Als u minder dan zes panelen wilt plaatsen, kan het voordelig zijn om dit zelf uit te voeren en dus de installatiekosten uit te sparen.

Als u zeker wilt weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en op welke kosten u moet rekenen, dan kunt u het beste professionele installateurs raadplegen.