Kosten van vijveraanleg

De kosten van een vijver aanleggen hangen van verschillende factoren af, zoals het type vijver, het materiaal, de techniek en natuurlijk het formaat. Als u zelf een eenvoudige vijver wilt aanleggen, bent u hooguit honderden euro’s aan materiaal kwijt. Maar indien u de vijver wilt laten aanleggen door bijvoorbeeld een hovenier, dan vallen de kosten uiteraard hoger uit.

Soorten vijvers

Welke soort vijver u kiest heeft aanzienlijk invloed op de kosten. Zo zijn zwemvijvers vaak duur omdat ze groot zijn, een speciaal filter nodig hebben en veel onderhoud vergen. Ook visvijvers zijn vrij prijzig door de benodigde techniek en de prijzen van vissen – zo kunnen koi karpers met gemak honderden euro’s kosten!

Materialen vijvers

Ook het materiaal dat u kiest heeft effect op de kosten. Als u ervoor kiest om uw vijver van leem, beton of klei te laten maken, dan valt de prijs relatief hoog uit omdat dit een tijdrovende en arbeidsintensieve klus is die door gespecialiseerde bedrijven moet worden uitgevoerd. Maar als u kiest voor vijverfolie of een voorgevormde vijverbak, dan vallen de kosten een stuk lager uit.

De gemiddelde materiaalkosten:

  • Voorgevormde vijverbakken kosten ca. €40 per m2
  • PVC en HPDE vijverfolie kosten ca. €3 tot €7 per m2
  • EPDM vijverfolie kost ca. €8 tot €10 per m2

Techniek vijvers

De techniek in een vijver is een van de grootste kostenposten. De prijzen van filters en pompen lopen sterk uiteen. Ook als u de aanschafkosten laag houdt, dient u rekening te houden met een verhoogde totaalprijs door het maandelijkse elektriciteitsverbruik.

Tips om kosten te besparen

EPDM vijverfolie is duurder om aan te schaffen dan PVC en HPDE, maar gaat wel een stuk langer mee.
Voorgevormde vijverbakken zijn duurder dan folie, maar ze kunnen wel worden hergebruikt en zijn makkelijk zelf te plaatsen – dit scheelt dus weer in de kosten!
Zorg ervoor dat u uw vijver goed onderhoudt. Als de vijver een natuurlijk evenwicht heeft, dan is een dure pomp of waterzuiveringsinstallatie namelijk vaak niet nodig!

Exacte kosten vijver aanleggen

Wilt u de exacte kosten weten om een vijver aan te leggen? Vraag dan een offerte aan via AanleggenVijver.nl en ontvang een offerte met de prijs gebaseerd op uw voorkeuren.