Kosten van sierhekwerk

Sierhekwerk ziet er niet alleen fraai uit, maar zorgt ook nog eens voor extra beveiliging van uw woning of pand. De kosten van sierhekwerk hangen van verschillende factoren af, zoals de afmetingen, het model, eventuele extra hekwerkonderdelen en wie de montage uitvoert.

Gemiddelde kosten

De lengte en hoogte van het sierhekwerk zijn uiteraard van grote invloed op de uiteindelijke prijs. De gemiddelde kosten schommelen tussen de €60 en €90 per meter, met uitschieters onder de €50 en boven de €100. Bij deze tarieven zijn echter nog niet de kosten voor het ingraven en monteren van het hekwerk inbegrepen.

Model en afwerking

Sierhekwerk is in talloze modellen verkrijgbaar, van klassiek tot modern. Het is ook mogelijk om zelf een ontwerp te maken, maar de kosten hiervoor liggen uiteraard een stuk hoger dan voor een standaardmodel sierhekwerk. Sierhekwerk wordt meestal afgewerkt (verzinkt) geleverd. Dit is inbegrepen in de aanschafprijs. Het is echter ook mogelijk om onbehandeld sierhekwerk aan te schaffen vanaf zo’n €25 per meter. Dit hekwerk is echter niet weersbestendig en dient dus nog behandeld te worden om roest te voorkomen. Ondanks de lagere aanschafkosten van onbehandeld sierhekwerk is dit niet altijd aantrekkelijk, omdat u alsnog extra kosten kwijt bent aan het afwerken.

Tussenpalen

Afhankelijk van het model en de lengte van het hekontwerp kunnen er tussenpalen nodig zijn. Deze moeten apart worden aangeschaft en zijn al vanaf zo’n €12 verkrijgbaar. Tussenpalen kunnen van staal, maar bijvoorbeeld ook van beton of baksteen gemaakt zijn. Deze palen moeten worden ingegraven en vastgezet in beton, wat vaak niet inbegrepen zit in de prijs.

Extra hekwerkonderdelen

Aan uw sierhekwerk kunt u diverse extra’s toevoegen door middel van hekwerkonderdelen. Zo kunt u uw sierhekwerk extra verfraaien door bijvoorbeeld hekpunten of sierspijlen aan te schaffen. De kosten van sierlijke hekpunten variëren van €0,50 tot €8, terwijl sierspijlen tussen de €7 en €20 kosten. Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele hekwerkonderdelen waar u uit kunt kiezen.

Montage

Het plaatsen en monteren van sierhekwerk is meestal niet bij de kosten inbegrepen. U kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar het is een lastige klus waar veel precisiewerk bij komt kijken. Het is vaak dan ook verstandig om dit uit handen te geven aan een vakman. De precieze kosten van de montage zijn onder meer afhankelijk van de ondergrond (is het moeilijk af te graven?), de methode van verzinken en de eventuele (elektronische) extra’s die u wilt laten installeren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor poortbedieningsmechanismen en beveilingssystemen.