Kosten van een schilder

De kosten van een schilder zijn lastig in een richtprijs te vangen, omdat ze van allerlei factoren afhangen: moet er nog veel voorwerk verricht worden, zoals schuren, afkrabben of gaten vullen? Is er een steiger nodig om bij een lastig bereikbare plek te komen? En hoe groot is het oppervlak dat geschilderd moet worden? Al deze vragen hebben invloed op de uiteindelijke prijs die de schilder rekent. Wij geven u graag een globale indicatie van de kosten, zodat u weet waar u ongeveer op kunt rekenen.

Kosten van binnen schilderwerk

De kosten voor het schilderen van kozijnen en deurposten liggen rond de €35-€45 per uur of €30-€40 per m². Voor het sauzen van grote oppervlakken zoals muren en plafonds bedragen de kosten ongeveer €10-€15 per m² (exclusief voorwerk). Indien u ervoor kiest om uw muren te laten spuiten met latex, dan bent u iets goedkoper uit en liggen de kosten rond de €6-€10 per m².

Kosten buitenschilderwerk

Voor het buitenschilderwerk ontvangt u meestal een totaalprijs van de schilder. De exacte kosten hangen af van uw type woning, de staat van uw woning en de schilderwerkzaamheden. Om u toch een indicatie van de kosten te kunnen geven, geven wij u een voorbeeld van vier verschillende woningtypen: een appartement, tussenwoning, hoekwoning en vrijstaande woning. De marge tussen de kosten is bedoeld om ruimte open te laten voor het verschil tussen verouderde en nieuwbouwwoningen.

Indien u de kozijnen, ramen en deuren van appartement wilt laten schilderen, dan kunt u rekenen op een prijs van €1000 tot €2500. Voor een tussenwoning zonder dakkapel liggen de kosten voor deze werkzaamheden tussen de €1300 en €2600. Om een hoekwoning zonder dakkapel te laten schilderen kunt u rekenen op een bedrag van €1500 tot €3100. De kosten voor het schilderen van een vrijstaande woning hangen natuurlijk af van de grootte van uw huis, maar liggen tussen €6000 en €12.000.

Verlaagd BTW-tarief

Heeft u een huis ouder dan twee jaar? Dan kunt u profiteren van lagere kosten door het verlaagde BTW-tarief van 6% op schilderwerk. Voor bedrijven en woningen tot één jaar oud is het BTW-tarief 19%.

Tips om kosten te besparen

Voer zelf het voorwerk uit zoals krabben, schuren en gaten vullen. Om u een idee te geven van het verschil dat dit kan maken: de kosten voor het schilderen van een kaal kozijn liggen tussen de €5 en €8 per meter, terwijl de kosten incl. voorwerk €30-€40 per m2 zijn.
Laat uw schilderwerk in de winter uitvoeren. In de winter heeft een schilder namelijk minder werk, waardoor u vaak kunt profiteren van kortingen.

Wilt u de exacte kosten weten?

Op WelkeSchilder.nl vind u eenvoudig en snel een schilder in uw regio via de handige zoekfilters. Vraag een offerte aan bij een schilder om achter de exacte kosten voor uw schilderklus te komen.