Wanneer u ongehuwd samenwoont, is het handig om een samenlevingsovereenkomst op te laten stellen. Dit kan ook samen met huisgenoten, er hoeft niet per se sprake te zijn van een relatie. In een samenlevingsovereenkomst legt u zaken vast die anders voor de wet niet bepaald zijn.
Wat legt u vast in een samenlevingsovereenkomst?
In het samenlevingscontract legt u onder meer vast hoe het geregeld is met inkomstenverdeling, partnerpensioen en goederenverdeling. Het samenwonen zelf biedt namelijk geen garanties. Mocht uw huisgenoot of partner te komen overlijden, dan kan het zijn dat de familie van de overledene (mede) eigenaar wordt van het huis waar u in woont, of de spullen die er in staan. Een en/of betaalrekening zegt ook niets over wie er eigenaar van het geld is, alleen dat u er samen over mag beslissen.
De gemiddelde kosten van een samenlevingsovereenkomst
Er zijn gebeurtenissen waarbij het afsluiten van een samenlevingsovereenkomst belangrijk wordt. U gaat samenwonen, een huis kopen, een bedrijf starten of er komen kinderen bij. Een notaris stelt deze overeenkomst op. De kosten van een samenlevingsovereenkomst liggen niet precies vast, omdat de tarieven van notarissen sinds 2003 zijn vrijgegeven. De kosten van een samenlevingsovereenkomst liggen gemiddeld tussen € 200,- en € 700,-.
Welke werkzaamheden vallen er onder de kosten?
Een samenlevingsovereenkomst bestaat uit zogenaamde ‘gebruikelijke werkzaamheden’ waar de notaris wettelijk toe verplicht is. Hieronder vallen onder andere controle van de identiteit, het maken van de akte en nota, het tekenen van de akte en het bewaren van de akte op een brandveilige plek. Deze werkzaamheden zitten dus standaard in de prijs inbegrepen. Toch kan het zijn dat er extra kosten worden gerekend. Dit hangt onder andere af van het aantal keren dat u langskomt voor informatie, hoe complex de samenlevingsovereenkomst is, extra wensen van uw kant of werkzaamheden die door de notaris moeten worden uitgevoerd en welke buiten de ‘gebruikelijke werkzaamheden’ vallen. De kosten hiervoor zijn voornamelijk afhankelijk van de tijd die het de notaris kost deze zaken te regelen.
Vraag offertes op bij meerdere notarissen
Omdat (uur)tarieven zijn vrijgegeven, is het handig van tevoren samen een lijst op te stellen met vragen en wensen. Op deze manier bent u goed voorbereid en kan alles snel geregeld worden. Het is om diezelfde reden verstandig bij verschillende notarissen offertes op te vragen. U kunt de kosten van samenlevingsovereenkomsten vergelijken en de voorwaarden inzien om te kijken wat er wel en niet bij is inbegrepen. Heeft u extra wensen? Zet deze er dan duidelijk bij en vraag om een uitgebreide prijsopgave. Neem er vooral de tijd voor om goed na te denken, en kies voor een notaris die bij u past en bij wie u zich prettig voelt.