Kosten van een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering dekt u tegen kosten die te maken hebben met juridische zaken. U kunt hierbij denken aan zowel advies als bijvoorbeeld de begeleiding van een advocaat tijdens een juridische procedure. Dit kan variëren van hulp bij schade aan uw auto tot complexere zaken die voor het gerecht moeten komen.

Voor welke dekking kiest u?

De kosten van een rechtsbijstandverzekering verschillen per aanbieder en zijn voor een groot deel afhankelijk van de dekkingen die u kiest. Zo heeft u bijvoorbeeld de keuze uit:

  • Consumentenzaken
  • Inkomensconflicten
  • Fiscale en vermogensconflicten
  • Woonconflicten
  • Verkeersconflicten

U kunt ervoor kiezen om alle dekkingen te nemen, wat de polis dus duurder maakt, of om alleen de dekkingen te nemen die het meest op uw situatie van toepassing zijn.

De gemiddelde kosten van een rechtsbijstandverzekering

Ook moet u aangeven voor hoeveel personen u de verzekering afsluit. De kosten van een rechtsbijstandverzekering voor een alleenstaande zijn lager dan voor een gezin met twee kinderen. De gemiddelde kosten van een rechtsbijstandverzekering voor alle bovengenoemde modules liggen rond de €25 tot €30 per maand. Indien u alleen voor een basisdekking kiest, dan kunt u rekenen op maandelijkse kosten van €7 tot €13.

Let op wat er door de verzekering vergoed wordt

Let wel altijd goed op wat er precies onder uw rechtsbijstandverzekering valt. Een goedkope verzekering scheelt misschien per maand wel in de kosten, maar heeft niet altijd de beste dekking. Zo kan het zijn dat een goedkope verzekering alleen telefonische hulp vergoedt, terwijl een duurdere verzekering de volledige kosten van een advocaat vergoedt. Kijk bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen daarom zeker niet alleen naar de prijs. De basisdekking van DAS Rechtsbijstandverzekering kost bijvoorbeeld 12,57 euro per maand, maar is wel al 3 jaar op rij als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond!