Kosten van poorten

De toegang tot uw tuin of terrein kunt u afsluiten door middel van een poort. U heeft hierbij de keuze uit diverse soorten en maten, variërend van een standaardmodel tot een eigen ontworpen poort. De kosten van poorten hangen dan ook grotendeels af van uw wensen.

Inlooppoort

Bij klein sierhekwerk rond uw voortuin of voor het afsluiten van paden volstaat vaak een inlooppoort. Deze werkt op scharnieren en moet handmatig geopend en gesloten worden. Dit kan door middel van een sleutelslot, grendel, klink of een combinatie hiervan. De kosten van een inlooppoort zijn relatief laag, omdat er geen mechanisatie bij nodig is. Er hoeven dan ook geen elektriciteitskabels of motortjes geplaatst te worden. De kosten voor een eenvoudige inlooppoort van 1 meter hoog en 1 meter breed beginnen ongeveer bij €150. De kosten voor het verzinken van beton en eventueel beslagwerk zijn hierbij niet inbegrepen.

Inrijpoort

Wilt u met uw auto door de poort kunnen? Dan is een brede inrijpoort een goede optie. Deze kan met of zonder elektronisch mechanisme werken, afhankelijk van uw wensen. Voor grote poorten die te zwaar zijn om handmatig te openen, vormen automatische poorten een goed alternatief. De kosten voor een standaard inrijpoort van ongeveer 3 meter breed beginnen rond de €400, maar kunnen oplopen tot zo’n €1600.

Automatisering

Grote en zware poorten worden meestal uitgerust met een motoraandrijving. Dit biedt u ook comfort en veiligheid: u kunt namelijk eenvoudig vanuit uw huis of de auto het hek openen en sluiten. Hoe sterk de aandrijfmotoren moeten zijn, hangt af van de grootte van het hek en de vorm. De kosten van een motoraandrijving lopen uiteen, maar variëren van een paar honderd euro tot boven de duizend euro. De montage van de automatisering is vaak niet bij de kosten inbegrepen.

Beveiliging

Om uw hekwerk en de toegangspoort te beveiligen, heeft u de keuze uit verschillende opties: Intercom: een speaker om met bezoekers aan de poort te communiceren. Videofoon: een communicatiemiddel met video en geluid. Codepaneel: een cijfercode om het hek te openen. Sleutelschakelaar: toegang tot het terrein verschaffen d.m.v. een sleutel. Pasjessysteem: toegang tot het terrein verschaffen d.m.v. een pas. Afstandsbediening: om op afstand (vanuit huis of vanuit de auto) de poort te openen of sluiten. Observatiesystemen (camera’s): om d.m.v. een camera activiteiten rondom de poort te registreren. De kosten voor deze beveiligingssystemen lopen erg uiteen. Hoe geavanceerder de techniek, hoe hoger de kosten zullen bedragen. De extra kosten die u kwijt bent voor beveiliging hangen dus volledig af van uw wensen. Een simpele intercom is al verkrijgbaar vanaf zo’n €200, terwijl een videofoon al gauw een paar honderd euro duurder is.

Service en onderhoud

Een poort van goede kwaliteit heeft in principe weinig onderhoud nodig. Af en toe afspoelen met water is vaak al voldoende. Technisch onderhoud aan de poort is echter vaker nodig en daarvoor kunt u een vakman inschakelen. Uiteraard is hier een prijskaartje aan verbonden. Deze onderhoudswerkzaamheden zorgen dus voor hogere kosten, maar zijn wel erg belangrijk om de poort lange tijd mee te laten gaan. Veel leveranciers bieden daarom onderhoudsabonnementen aan. Ook 24-uurs service is mogelijk, waarbij u meteen geholpen wordt mocht de poort of het hekwerk schade oplopen of defect raken. U kunt daarbij gerust kiezen voor een vakman uit de buurt: veel leveranciers werken met zowel eigen merken als ‘vreemde’ merken.