Kosten van een notaris

Voor het vastleggen van belangrijke zaken als hypotheken, testamenten en samenlevingsovereenkomsten is altijd een notaris nodig. Sinds een aantal jaar kennen de notaristarieven geen onder- en bovengrenzen meer, dus de kosten van een notaris kunnen erg uiteenlopen. Het voordeel hiervan is dat u eenvoudig op zoek kunt gaan naar een notaris die bij uw budget past.

De kosten van een hypotheek- en leveringsakte

Een hypotheekakte van een relatief goedkope woning brengt uiteraard minder kosten met zich mee dan de akte van een duurder huis. Maar aan welke kosten kunt u zo ongeveer denken? Voor een woning met een koopsom tot €300.000 liggen de kosten voor een hypotheek- en leveringsakte ongeveer op €750 tot €1500. Voor een woning met een koopsom boven de €300.000 bedragen de kosten zo’n €800 tot €2000.

De kosten van een testament

Een eenvoudig testament voor één persoon kost zo’n €150-€200 en voor twee personen zo’n €250-€300. Hoe complexer het testament echter moet worden, hoe hoger de kosten zullen bedragen. Zo kan een complex testament voor één persoon wel €550 kosten en voor twee personen €700.

De kosten van een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract laten opstellen door de notaris kost ongeveer €200 tot €700.

Eventuele extra kosten

Soms kunnen er extra kosten bijkomen als u een notaris inschakelt, bijvoorbeeld als u om een spoedbehandeling vraagt of als er een gespecialiseerde notaris nodig is.

Tips om kosten te besparen

Hoe meer zaken de notaris tegelijkertijd regelt, hoe lager de totale kosten bedragen.
Vraag notaristarieven aan bij meerdere notarissen, zodat u kunt kiezen voor de goedkoopste (ook in andere woonplaatsen en/of regio’s). Zo kunt u wel honderden euro’s besparen!