Kosten van kozijnen

Voordat u een aannemer, timmerman of kozijnspecialist inschakelt, is het natuurlijk wel zo prettig om een idee te hebben van de kosten van kozijnen. De precieze kosten hangen echter van verschillende factoren af, zoals het type materiaal, de afmetingen van de kozijnen en het aantal draaikiepramen dat u wilt.

Welk materiaal kiest u?

Als u nieuwe kozijnen laat plaatsen, heeft u de keuze uit vier soorten materiaal: kunststof, hout, aluminium en staal. Voor welk type materiaal u kiest is van grote invloed op de uiteindelijke totaalprijs. Kunststof en houten kozijnen zijn over het algemeen het meest goedkoop, terwijl aluminium en stalen kozijnen weer wat duurder zijn.

Gemiddelde kosten per kozijn

Als u uitgaat van een kozijn van 60×60 centimeter exclusief BTW en montagekosten, dan betaalt u voor een kunststof kozijn €120-€130 en voor een houten kozijn €180-€190. Voor een aluminium kozijn kunt u rekenen op een prijs van €200-€210 en voor stalen kozijnen op €290-€300.

Gemiddelde kosten per vierkante meter

Sommige bedrijven werken niet met een prijs per kozijn, maar per vierkante meter. U kunt hierbij denken aan €700-€720 voor kunststof kozijnen, €810-€830 voor houten kozijnen, €850-€870 voor aluminium kozijnen en €1180-€1200 voor stalen kozijnen. Deze prijzen zijn inclusief montage, dubbelglas en winstmarge.

Onderhoudskosten

De onderhoudskosten van kozijnen worden vaak over het hoofd gezien, maar kunnen op lange termijn wel degelijk een groot verschil uitmaken. Houten kozijnen zijn namelijk in de aanschaf relatief goedkoop, maar vergen jaarlijks veel onderhoud. Ze moeten zo’n twee keer per jaar opnieuw geschilderd worden en het is uiteraard mogelijk dat er houtrot optreedt. Kozijnen van kunststof, aluminium en staal zijn een stuk onderhoudsvriendelijker. Aluminium kozijnen moeten wel om de paar jaar opnieuw gesteld worden, zoals het smeren van aansluitingen en het aandraaien van schroeven.

Glas en sluiting

Ook het soort glas en de raamsluiting die u kiest hebben invloed op de uiteindelijke kosten. Zo bestaan er verschillende glassoorten, waarbij HR++ de meest isolerende, maar tevens de duurste glassoort is. Ook kunt u kiezen uit verschillende soorten raamsluitingen om uw woning te beveiligen tegen inbraak.

De exacte kosten opvragen

Bent u benieuwd naar de exacte kosten van kozijnen? Vraag dan meerdere offertes aan op Kozijnenlatenvervangen.nl.