Kosten van huwelijkse voorwaarden

Gaat u trouwen? Dan kunt u kiezen of u trouwt in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. De kosten voor het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden verschillen per notaris.

Huwelijkse voorwaarden

Bij het aangaan van een huwelijk ontstaat automatisch algehele gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat bij een scheiding alles, dus zowel goederen als schulden, evenredig wordt verdeeld tussen u en uw partner. U gaat er natuurlijk vanuit dat uw huwelijk voor het leven is, maar de praktijk wijst uit dat echtscheidingen aan de orde van de dag zijn. Het kan dan ook handig zijn om op huwelijkse voorwaarden te trouwen, en dus niet in gemeenschap van goederen. Samen met een notaris stelt u dan een overeenkomst op waarin het recht op bepaald bezit en inkomen is verdeeld.

In sommige situaties kan dit een verstandige keuze zijn, bijvoorbeeld als de ene partner:

  • Meer verdient dan de ander
  • Schulden heeft
  • Financieel onafhankelijk wil blijven
  • Zakelijke risico’s loopt
  • Familievermogen wil beschermen
  • Kinderen uit een eerder huwelijk wil beschermen

De gemiddelde kosten van huwelijkse voorwaarden

Een akte van huwelijkse voorwaarden is pas geldig als het is opgemaakt door een notaris. De kosten voor het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden liggen tussen de €450 en €1000. De precieze kosten zijn onder meer afhankelijk van de complexiteit van de akte. Het aanpassen van enkele regels zorgt immers voor lagere kosten dan wanneer er een langere tekst opgesteld moet worden voor een eigen zaak.

Vraag offertes aan voor de exacte kosten!

Bent u benieuwd naar de exacte kosten voor uw situatie? Vraag dan hieronder in 1 keer bij meerdere notarissen een offerte aan.