Kosten van bestrating

Het bestraten van uw tuin, oprit of terras is op zich geen ingewikkeld karwei, maar het is lichamelijk wel zwaar werk. Om die reden kan het aantrekkelijk zijn om het bestraten uit te besteden aan een specialist: de stratenmaker of hovenier. De kosten van bestrating hangen van diverse factoren af, zoals het soort stenen dat u kiest of de manier van bestraten. Wij geven u daarom graag meer informatie over de verschillende factoren die invloed hebben op de kosten.

Het uurtarief

Voor het leggen van de bestrating rekent een stratenmaker of hovenier een gemiddeld uurtarief van €25 tot €50. Ook kan het voorkomen dat er gerekend wordt met prijzen per vierkante meter. Dan kunt u uitgaan van kosten tussen de €5 en €15 per vierkante meter. Over het algemeen rekent een stratenmaker een lager tarief dan een hovenier.

Soort stenen

Het bestraten van tuin, oprit of terras kan met verschillende soorten stenen gebeuren, zoals bakstenen, betontegels en natuurlijke sierstenen. De kosten van de stenen zijn dus totaal afhankelijk van uw smaak en wensen.

Voorbereidende werkzaamheden

Bestrating is echter niet alleen een kwestie van oude tegels eruit, nieuwe erin. Het leggen van de tegels is het zwaarste werk, maar ook de voorbereiding moet niet worden onderschat. Een groot deel daarvan kunt u eventueel zelf doen om kosten te besparen, mocht u daar de kennis en tijd voor hebben. U kunt hierbij denken aan het verwijderen van oude beplanting, het weghalen van oude tegels en het verwijderen van ongewenste bomen of struiken.

Grond afgraven

Onder de nieuwe tegels moet een laag wit of geel zand komen om verzakking tegen te gaan. Er moet dus in veel gevallen een stuk grond afgegraven worden. Dit is al een stuk lastiger om zelf te doen, ook omdat de afgegraven grond netjes afgevoerd dient te worden. De voorbereiding is dus intensief. Mocht u zelf de mogelijkheid niet hebben, bespreek dan met uw hovenier of stratenmaker wat de kosten zijn om het te laten doen. Zij zorgen er meestal ook voor dat de gelegde tegels netjes worden aangestampt (eventueel met een mechanische trilplaat) en de voegen worden gevuld met zand.

Wijze van bestraten

De manier van bestraten is ook van invloed op het kostenplaatje. Eenvoudig te leggen bestrating kost weinig tijd en dus meestal minder geld. Patronen, ontwerpen en andere bijzonderheden qua bestrating zijn lastiger en dus arbeidsintensiever. Een diagonaal aangelegd tegelpatroon vergt bijvoorbeeld meer snijwerk dan gewoon rechte patronen. Voor al dat snijwerk is er meer tijd nodig, worden er meer tegels gebruikt en de klus is over het algemeen arbeidsintensiever. Dit kost vanzelfsprekend meer geld.

Hovenier of stratenmaker

De kosten van bestrating zijn ook afhankelijk van wie het uitvoert. De prijs kan namelijk lager liggen wanneer de klus is ondergebracht in de totaalopdracht bij een hovenier. Indien u nog meer grote klussen in de tuin heeft, dan kunnen de kosten voor bestrating dus een stuk lager uitvallen. Wanneer het een losse opdracht betreft is een stratenmaker wellicht goedkoper dan een hovenier. Stratenmakers concentreren zich namelijk volledig op het bestraten.

Waarom laten bestraten?

Een groot voordeel van het laten leggen van bestrating is dat deze goed waterpas ligt en de stratenmaker veel verstand heeft van drainage, waterafvoer, fundering en de bestrating vanzelfsprekend keurig legt. Zonder veel ervaring kan het zelf bestraten van uw tuin, terras of oprit een energievretende, tijdrovende klus worden. Het is daarom altijd verstandig te overleggen met de experts.