Notaris

Bookmark and Share

Voor het vastleggen van belangrijke zaken als hypotheken, testamenten en samenlevingsovereenkomsten is altijd een notaris nodig. Sinds een aantal jaar kennen de notaristarieven geen onder- en bovengrenzen meer, dus de kosten van een notaris kunnen erg uiteenlopen. Het voordeel hiervan is dat u eenvoudig op zoek kunt gaan naar een notaris die bij uw budget past.

De kosten van een hypotheek- en leveringsakte

Een hypotheekakte van een relatief goedkope woning brengt uiteraard minder kosten met zich mee dan de akte van een duurder huis. Maar aan welke kosten kunt u zo ongeveer denken? Voor een woning met een koopsom tot €300.000 liggen de kosten voor een hypotheek- en leveringsakte ongeveer op €750 tot €1500. Voor een woning met een koopsom boven de €300.000 bedragen de kosten zo’n €800 tot €2000.

De kosten van een testament

Een eenvoudig testament voor één persoon kost zo’n €150-€200 en voor twee personen zo’n €250-€300. Hoe complexer het testament echter moet worden, hoe hoger de kosten zullen bedragen. Zo kan een complex testament voor één persoon wel €550 kosten en voor twee personen €700.

De kosten van een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract laten opstellen door de notaris kost ongeveer €200 tot €700.

Eventuele extra kosten

Soms kunnen er extra kosten bijkomen als u een notaris inschakelt, bijvoorbeeld als u om een spoedbehandeling vraagt of als er een gespecialiseerde notaris nodig is.

Tips om kosten te besparen

  • Hoe meer zaken de notaris tegelijkertijd regelt, hoe lager de totale kosten bedragen.
  • Vraag notaristarieven aan bij meerdere notarissen, zodat u kunt kiezen voor de goedkoopste (ook in andere woonplaatsen en/of regio's). Zo kunt u wel honderden euro’s besparen!


Lees verder:
> Akte van levering
> Hypotheekakte
> Samenlevingsovereenkomst
> Testament
> Voogdij